Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ομιλία για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες

Συνεχίζοντας το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου τις δράσεις στα πλαίσια του ¨Κοινωνικού Σχολείου” διοργάνωσε στις 27-4-2015 ομιλία  με κεντρικό θέμα τις  Εξαρτησιογόνες ουσίες.

Για αυτό το σκοπό  έγινε σχετική ενημέρωση από την εκπρόσωπο  του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής  της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας  “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”  Ψυχολόγο, Μπαζάκα Αρετή.  Πιο συγκεκριμένα :

Αρχικά αποσαφηνίστηκε ο όρος εξάρτηση και αναλύθηκαν όλες οι μορφές εξάρτησης. Στην συνέχεια έγινε  περιγραφή των κυριότερων εξαρτησιογόνων ουσιών και ο τρόπος επίδρασής τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επισημάνθηκε η σοβαρότητα του προβλήματος ειδικά στην σημερινή εποχή. Τονίστηκαν επίσης οι  σημαντικότερες  αιτίες που οδηγούν ειδικά τους νέους στην λήψη εξαρτησιογόνων ουσιών. 

Τέλος αναφέρθηκαν όλες οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν  οι γονείς ώστε να αντιλαμβάνονται  έγκαιρα πιθανά προβλήματα στο παιδί τους, αλλά και που να απευθύνονται για βοήθεια.

Το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας και πρόληψης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους και κοινωνικό λειτουργό).

Σκοπός του  είναι η έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση στα αίτια των εξαρτήσεων, καθώς και η προαγωγή της ψυχικής υγείας, γενικότερα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου :