Αυτοκίνητο και περιβάλλον – το μέλλον στην αυτοκίνηση

Έγινε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του σχολείου η παρουσίαση της υποδράσης  5, “Αυτοκίνητο και περιβάλλον  – το μέλλον στην αυτοκίνηση” του σχεδίου δράσης του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. με τίτλο «Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου δρά, δημιουργεί και ανοίγεται στην τοπική κοινωνία» στο πλαίσιο του προγράμματος “ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.” , παρουσία ολιγομελούς ομάδας μαθητών (λόγω  Covid 19).

       Η υποδράση ξεκίνησε να υλοποιείται τον Φεβρουάριο του 2020 από τους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης της ειδικότητας Οχημάτων και ανεστάλη στις αρχές Μαρτίου λόγω διακοπής λειτουργίας των σχολείων. Μέχρι τότε έγινε ο προγραμματισμός και ο συντονισμός της υποδράσης και μια επίσκεψη σε τοπική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Με την έναρξη της σχολικής περιόδου 2019-2020 έγινε επανεκκίνηση με μαθητές της τρίτης τάξης ειδικότητας οχημάτων  και μηχανολογικών κατασκευών να συνεχίζουν την υλοποίηση με αποτέλεσμα στις 16 Οκτωβρίου να έχουμε την παρουσίαση της τελικής παρουσίασης.

         Στην παρουσίαση προβλήθηκε, α) επίδραση της αυτοκίνησης στην κλιματική αλλαγή και οι γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις  με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι μαθητές κυρίως μέσω διαδικτύου, β) η κατάσταση στην αυτοκίνηση στον κόσμο και στην Ελλάδα, γ) οι περιορισμοί που τίθενται από τις υπηρεσίες στα όρια ρύπων των μελλοντικών αυτοκινήτων  και πως θα ελέγχονται και δ) οι τρέχουσες επιλογές αυτοκίνησης αλλά και πως διαμορφώνεται το τοπίο στο άμεσο μέλλον με γνώμονα πάντα τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της αυτοκίνησης στο περιβάλλον.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μαθητών εκφράστηκαν οι προβληματισμοί και δόθηκαν, όσο ήταν εφικτό απαντήσεις στις απορίες των μαθητών σε σχέση με θέματα περιβάλλοντος αλλά και πρακτικών ερωτημάτων που απασχολούν κυρίως  υποψήφιους αγοραστές καινούριων οχημάτων.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού μαθητών η παρουσίαση θα επαναληφθεί και σε άλλες ομάδες μαθητών όποτε το επιτρέψει το σχολικό πρόγραμμα